Het Diabolo Project

March 10, 2008 at 13:10 3 comments

Update: Foto’s, foto’s en nog eens foto’s

Sattelietbeeld DiaboloIndien je – net zoals ondergetekende – in de buurt van de luchthaven “Brusssels Airport” woont, zal je er alvast iets van gemerkt hebben: Er staat ons ‘t een en ‘t ander te wachten op en rond de Haachtsesteenweg, de E19 en Brucargo.

UPDATE: Ik heb een GoogleEarth KMZ bestand gemaakt met alle details, en een tweede met bovenstaand inplantingsplan als overlay.

UPDATE 04/2008: Bekijk zeker deze website eens: FerroSteph.net, een website met veel informatie en foto’s over het Diabolo project.

Eind oktober 2007 startten de werken van het Diabolo project, de “Noordelijke onstluiting van de luchthaven”. Bedoeling is om tegen Februari 2012 alles afgewerkt te hebben.

Latest news:

04/2008:

 • Vanaf begin mei wordt het verkeer dat van Antwerpen komt omgeleid via het tot nu toe nooit gebruikte stuk verkeerswisselaar van de E19 ter hoogte van Zaventem.
  bron: Het Nieuwsblad
 • De grondwerken voor de tunnel schieten goed op. De paar huizen die onteigend werden zijn nu verdwenen, een gigantische put is reeds gegraven aan de op- en afritten van de E19
 • Het passagiersstation onder de luchthaventerminal wordt verlengd
 • De afbraakwerken aan Building 2, gebruikt door DHL, zijn gestart sinds 14 april 2008. Bedoeling is dat minstens 1/3 van het gebouw (aan de terminal zijde) wordt afgebroken, zodat de werken aan de tunnel en de passagiersterminal kunnen beginnen. (wist je dat het gebou trouwens vol asbest zit ?)
 • Op de runway, tussen de A-pier en de “diamant” (restaurant) is ook reeds een grote bouwput te zien voor het stuk tunnel dat onder de runway komt.
 • Het is niet duidelijk, maar het lijkt erop dat er een cargostation komt aan Brucargo.
 • De vrachtluchthaven, Brucargo, zal de komende jaren totaal veranderen. Brucargo West gaat volledig worden doorgetrokken tot de E19. Totale omvang: 75 vierkante kilometer. (bron: Luchtzak.be)
 • Kleinere bedrijven op Brucargo moeten verdwijnen of zullen worden opgeslokt door grotere. Al de nieuwbouw die er komt zal in modules worden gebouwd zodat er in de toekomst verder kan worden uitgebreid. (bron: Luchtzak.be)
 • Er zal echter ook een “monument” verdwijnen op Brucargo. Building 706 zal volledig worden gesloopt en moet plaatsmaken voor logistiek. (bron: Luchtzak.be)
 • Op het luchthavengedeelte, waar zich de parkeertorens bevinden, zal het nieuwe Transpolis, 2011 – 2012, volledig in gebruik zijn tesamen met de nieuwe noordelijke verbinding van het Diabolo-project. (bron: Luchtzak.be)

Algemeen:

In 2012 zou 38% van de verplaatsingen van en naar Zaventem per openbaar vervoer moeten gebeuren. Om die doelstelling te halen, moet het huidige kopstation op de luchthaven een doorgaand station worden. Op die manier wordt Zaventem vanuit alle regio’s direct per trein bereikbaar.

Het station van de luchthaven wordt via een tunnel aangesloten op de middenberm van de E19. Hier hapt de trein lucht. Ten zuiden van Mechelen verlaat de trein de middenberm van de autosnelweg en vloeit hij in de spoorlijn 25 Brussel-Antwerpen.

Bekijk vooral het sattelietbeeld eens:

Sattelietbeeld Diabolode gele lijnen stellen de te bouwen viaduct voor, de rode lijnen zijn fietspaden, de oranje lijnen zijn de (nieuwe) op- en afritten en de groene lijnen anpassingen aan bestaande wegen.

Wat je niet ziet op deze foto is de spoorwegtunnel die ze aan’t boren zijn van aan de luchthaven onder de Haachtsesteenweg door naar de E19 richting Antwerpen, waar die zal aansluiten op de nieuwe spoorlijn tussen Brussel en Antwerpen, die in de middenberm van de E19 komt te liggen.

DIABOLO – project: Noordelijke ontsluiting van de luchthaven van Zaventem Datum 08/01/2008

Plan DiaboloHet investeringsproject ‘Noordelijke Ontsluiting van de luchthaven van Zaventem’ is onderdeel van het START- programma (STrategisch Actieplan voor Reconversie en Tewerkstelling in de luchthavenregio) van de Vlaamse Regering, en is het eerste wegenbouwproject dat via een PPS-constructie gerealiseerd zal worden.

In dit investeringsproject wordt het bestaande complex nr. 12 Vilvoorde – Luchthavenlaan op de E19 vervolledigd en geoptimaliseerd, met de aanleg van extra uit- en toeritten langs de noordzijde van het complex.
Het gelijkgrondse niveau van de Luchthavenlaan, de Bataviastraat en het kruispunt met de Haachtsesteenweg wordt volledig heringericht.
Om de capaciteit van de vrachttoegang van Brussels Airport (Cargo zone) te verhogen, wordt er ook een viaduct aangelegd vanaf de bestaande brug over de E19, verder over de Luchthavenlaan en de Haachtsesteenweg.

Daardoor zal er een rechtstreekse aansluiting op de ingang van de Cargo-zone van Brussel Airport Company zijn en zal de vrachttoegang tot de luchthaven sterk worden verbeterd.
Ook wordt er ten noorden van het (nieuwe) complex een fietsbrug gerealiseerd, wat zal resulteren in een volledig gescheiden afwikkeling van het fietsverkeer binnen deze zone.

Het project wordt samen uitgevoerd met het DIABOLO-project van de NV Infrabel, dat een nieuwe spoorverbinding vanuit het station Brussel Nationaal Luchthaven richting Brussel en Antwerpen wil realiseren. Hiertoe zal een spoorwegtunnel worden geboord vanaf Brussel Nationaal Luchthaven via de Haachtsesteenweg en Luchthavenlaan, die in de middenberm van de E19 aansluit op de nieuwe spoorlijn 25N, zowel in de richting van Brussel als in de richting van Antwerpen.

text

Brucargo West

Brucargo west

Officiële informatie op de Brussels Airport website

PDF folder met meer details

Meer info:

Advertisements

Entry filed under: Google Earth, Space, Technology. Tags: , , , , , , , , , , , , .

Finally: An official Google Calendar Outlook Sync tool The Adobe’s on AIR train is coming to Brussels

3 Comments Add your own

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Recent Posts

RSS MozillaZine

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Blog Stats

 • 142,275 hits

Feeds


%d bloggers like this: